Hoe verbeter je je huid, verleng je je wimpers én bespaar je honderden euro’s

Ok, dat schreef ik om je nieuwsgierigheid te wekken. En het is waar! Er is geen natuurproduct waar ik zo enthousiast over ben, behalve dan water, maar dat is een heel ander verhaal. Het gaat nu over…. Kokosolie.

Kokosolie is helemaal hot in de superfood wereld, dus goede kans dat je het al in je keukenkastje hebt staan. Voor je binnenkant is het al heel waardevol, maar voor je buitenkant kan het je letterlijk tientallen euro’s besparen. Er is namelijk geen betere reiniger van je huid dan kokosolie.

Lees verder en leer meer over hoe je met kokosolie je huid verbetert én veel geld bespaart: 

Ik heb er jaren over gedaan om een reiniger te vinden die zowel je make-up verwijdert, als je huid niet uitdroogt. Ik hou van een mousse of gel die je moet afspoelen met water, maar na afloop had ik altijd een trekkerige huid en gebruikte ik vette crèmes om weer een zachte huid te krijgen.

Ik vond uiteindelijk de cleanser van Dermalogica de fijnste voor mijn huid, maar die kostte dan ook wel 60 euro per fles. Jarenlang heb ik de cleanser gebruikt en veel geld uitgegeven aan de producten van Dermalogica tot ik erachter kwam dat Dermalogica helemaal niet zo natuurlijk was als ik dacht.

Als iets goed werkt, stap ik er liever niet vanaf, maar principes zijn principes en ik wilde toch weer één van mijn favoriete producten vervangen door iets natuurlijks. Dat werd kokosolie.

Kokosolie is namelijk een vet en make up en vuil lossen gemakkelijk op in vet. Ik gebruik een heel klein beetje kokosolie en maak die warm tussen mijn handen. Daarna was ik het af met warm water en een washandje. Zo neem je ook het in water oplosbaar vuil mee.
Aan het washandje kon ik al zien dat de kokosolie beter reinigde dan de cleanser. Maar wat heerlijk om geen trekkende huid meer te hebben. Een extra bonus: mijn wimpers werden na verloop van tijd langer en langer.

Ik gebruik de biologische virgin olie, die wat duurder is dan de ontgeurde kokosolie, maar nog steeds kost het maar een tientje voor een halve liter. En als ik het niet ook voor andere dingen zou gebruiken, dan zou ik er jaren mee hebben gedaan. Ik bespaar zo honderden euro’s en mijn huid wordt mooier.

Kokosolie wordt uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot geperst. Als dit gebeurt op een lage temperatuur, dan is het een virgin of koudgeperste olie. Deze bevat de meeste goede eigenschappen van de kokosnoot. Het is echter gemakkelijker om het vruchtvlees te verhitten en dan de olie eruit te persen, waardoor een deel van de helende vetten al beschadigd wordt. Bij de verhitting gaat ook het grootste deel van de kokosgeur verloren. Ik gebruik ze allebei. Soms heb je nou eenmaal geen zin in die kokosgeur.

Oh ja, als je kokosolie niet eerder hebt gebruikt: het is hard en wit op kamertemperatuur en wordt vloeibaar boven de 24 graden. Dus ook als je het verwarmt in je handen. En daar zit ook het nadeel van kokosolie: als het koud is, is het behoorlijk hard en niet snel vloeibaar te krijgen. Mijn badkamervloer ligt dan ook regelmatig bezaaid met kleine snippers kokosolie.

Kokosolie bestaat volledig uit verzadigde vetzuren die werken als een antioxidant en is daarmee verjongend voor je huid. Het helpt de beschadigde huid te herstellen. Deze verzadigde vetzuren zijn namelijk een belangrijke bouwsteen van de cellen van ons lichaam. Kokoswater lijkt zelfs zo op ons bloed dat het voor bloedtransfusies kan worden gebruikt. De kokosnoot bevat steroïden die een voorloper zijn van het verjongingshormoon pregnenolon.

Je kunt nog veel meer lezen over kokosnoten en kokosolie in het boek Superfoods van David Wolfe. David schrijft in zijn boek over kokosolie:

“Herstel en voeding van de huid en andere organen met behulp van kokosolie vindt plaats door kokosolie te eten en deze in de huid te masseren. Kokosolie maakt processen de schadelijk zijn voor de huid ongedaan door de plaats in te nemen van plakkerige, verhitte olie ui weefsels en door rechtstreekse toevoeging aan het beschadigde weefsel van vetoplosbare vitaminen, mineralen en supervoedzame factoren (met name pregnenolon). Kokosolie doet al jaren dienst als vochtinbrengennde crème voor de huid. Het is ideaal voor een droge, ruwe en gerimpelde huid…. Het voorkomt zwangerschapsstriemen en bestaande zwangerschapsstriemen verminderen erdoor. Het is ook een uitstekende lipbalsem. De anti-septische elementen in kokosolie houden de huid jong, gezond en relatief vrij van infectie.”

Je kunt kokosolie dus ook gebruiken als bodycrème. Houd er wel rekening mee dat het lang duurt voordat de kokosolie is ingetrokken. Het is eerder een massage-olie dan een vervanging van je bodylotion, tenzij je alle tijd hebt. Was de kokosolie wel van je gezicht, want de poriën in de huid van je gezicht zijn te fijn voor kokosolie.

Kokosolie is ook ideaal als badolie en bij zonnebrand. Naast de herstellende werking heeft kokosolie ook een verkoelend effect.
Kokosolie kun je terecht een wonderkind noemen. Naast all-the-above werkt het ook nog als lichte deodorant en het heeft van nature een zonnebrandfactor: SPF4.

Ik ben fan, dat is duidelijk. Voor mij is het een groot voorbeeld van ‘You simply can’t perfect nature.’ Ik hoop dat jij net zo’n fan bent/wordt als ik. Waar gebruik jij kokosolie voor? Laat het me weten in de comments hieronder. Denk je dat het ook iets is voor anderen? Share het op facebook. Mijn like heb je :-)

To top